dimarts, 14 de gener del 2014

Taller Materials Audiovisuals: el vídeo


Bon dia a tots! Comencen un nou taller, aquesta vegada relacionat amb la creació de materials audiovisuals: el vídeo.


El vídeo és possiblement un dels mitjans audiovisuals que més fortament s'ha introduït en els últims anys en els nostres centres i cultura escolar. I això, és independentment del nivell educatiu al que ens referim. Amb això no volem dir que el seu augment ha substituït a altres materials més tradicionals i consolidats en la nostra cultura escolar com són els impresos, les diapositives o el retroprojector; sinó simplement que ha existit un augment quantitatiu de la seva existència i grau d'utilització en els centres.


Definició

El vídeo
Segons Wikipedia, el vídeo és la tecnologia de la captació, enregistrament, processament, emmagatzematge, transmissió i reconstrucció per mitjans electrònics digitals o analògics d'una seqüència d'imatges que representen escenes en moviment.

Segon Juan de Pablo (1995), podem definir el vídeo com un mitjà de comunicació amb uns elements simbòlics determinats, que permet la creació de missatges per l'usuari, la concepció tècnica del qual és la imatge electrònica configurada a partir d'una sèrie d'instruments tecnològics, que posseeix una versatilitat d'usos majoritàriament controlats per l'usuari.





Editors de vídeo

Imovie
L'edició de vídeo és un procés en el qual un editor elabora un treball audiovisual o visual a partir de mitjans que poden ser arxius de vídeo, fotografies, gràfics, o animacions. En la majoria dels casos, s'inclou àudio que pot ser música o el diàleg de personatges, però també existeixen edicions on no s'usa l'àudio i únicament s'utilitzen mitjans visuals.

Hi ha una gran diversitat d’editors de vídeo, cal destacar els següents:


  • Mac: iMovie.
    • iMovie és una aplicació d'edició de vídeo creat per Apple Inc. com a part de la suite d'aplicacions iLife per Macintosh, el qual permet als usuaris editar les seves pròpies pel·lícules fetes a casa. Versions anteriors de iMovie (2.0.3 i anteriors) funcionen en Mac OS 9, però des de la versió 3, iMovie funciona solament en Mac OS X.
  • PC: Windows Movie maker. 
    • Windows Movie Maker és un programa d'edició de vídeo gratuït de Microsoft. És una part de la suite de programari de Windows Essentials i ofereix la capacitat de crear i editar vídeos i publicar-los en SkyDrive, Facebook, YouTube i Flickr.
  • Linux:
    • Kdenlive és un editor de vídeo de programari lliure basat en el programari multimèdia MLT (Media Lovin' Toolkit) i que se centra en la flexibilitat i facilitat d'ús. El projecte fou iniciat per Jason Wood l'any 2002 i, actualment, és mantingut i millorat per un petit grup de desenvolupadors.
    • Open Movie Editor: és un programa lliure i gratuït d'edició de vídeo d'origen, dissenyat per a les capacitats bàsiques de creació de pel · lícules. El seu objectiu és ser prou poderós per a l'artista de cinema amateur, però fàcil d'utilitzar. 
  • En línia: editor de Youtube 


Projecte Kuentalibros

Com ja sabeu, una companya meva i jo, esteim inmerses dins el Projecte Kuentalibros.
En aquest seminari ens hem d’encarregat de crear un vídeo.
Seguint el projecte Kuentalibros, hem continuat amb el nostre conte El món de n’Alan i n’Era. Per tant, hem creat un tráiler del conte per captar l’atenció i interès dels nins i, a més, poder fer feines en torn del vídeo.

El primer que hem fet ha estat redactar un guió dels episodis i imatges que eren més adients per al vídeo.
N'Alan
Després hem elegit un editor de vídeo per poder realizar el nostre tràiler. En el meu cas, utilitz amb freqüència l’iMovie ja que em sembla que té unes prestacions, eines i unes característiques molt recomanables per a la creació de vídeos. La meva companya va estar d’acord amb els suggeriments i vàrem utilitzar l’editor esmentat anteriorment.

Després vàrem realitzar un muntatge de vídeo de 3 a 5 minuts de durada.

Aquest vídeo inclou:
 1. El títol inicial
 2. El muntatge del text amb les imatges seleccionades.
 3. Les transicions més adients
 4. La integració de la música de fons i locució.

Una vegada hem tengut el vídeo muntat, l’hem publicat a un espai web que permet la visualització en línia. En el nostre cas hem triat Youtube.

Aquí el podeu veure el tràiler El món de n’Alan i n’Era amb el visualitzador Youtube:






A més, aquí teniu la guia didàctica que segur us serà d’utilitat:





Funcions didàctiques del vídeo

Podem proposar les següents funcions del vídeo:
  • Suscitar l'interès sobre un tema: les seves finalitats són interessar a l'estudiant en el tema que s'abordarà, provocar una resposta activa, problematizar un fet, estimular la participació o promoure actituds de recerca en ell. 
  • Introduir un tema: el vídeo utilitzat com a instrucció proporciona una visió general del tema, a partir de la qual el mestre pot destacar els conceptes bàsics que s'analitzaran. 
  • Desenvolupar un tema: el vídeo pot recolzar a les explicacions del professor, proporcionant informació sobre els continguts específics d'un tema. 
  • Confrontar o contrastar idees o enfocaments: el seu ús en classe permetrà als alumnes establir comparacions i contrastar diferents punts de vista, la qual cosa aportarà un element més al coneixement que posseeixin sobre el tema. Amb aquests materials s'apel·la més a la capacitat d'anàlisi i a la deducció. Ajuda a desvetllar significats i concepcions ocults i tal vegada difícils d'abordar, se suggereix presentar segments breus, a partir dels quals es provoqui la discussió i l'anàlisi. 
  • Recapitular o tancar un tema: es tracta de la utilització de certes imatges o segments d'un vídeo per constatar l'aprenentatge dels alumnes com a resultat de les activitats entorn d'un tema o problema.


El nostre vídeo educatiu està concebut per suscitar l'interès sobre un tema i introduir un tema: el treball col·laboratiu. 
Amb el vídeo que hem creat podem treballar una gran quantitat d’aspectes: Educació en valors i Comprensió oral i escrita en Llengua Catalana.



Conclusions


El vídeo és un instrument de transmissió de coneixement, que presenta una alternativa al tipus d'ensenyament tradicional, substituint al professor en alguns continguts de tipus conceptual i descriptiu i servint de repàs a aquestes explicacions i als continguts de tipus simbòlic o matemàtic, prèviament explicats per mètodes tradicionals, també pot ser emprat en el cas d'explicacions repetitives, en aquells casos on calgui introduir una variació d'estímuls després d'una explicació llarga o excessivament complexa, en l'ensenyament programat, ensenyament ocupacional i en l'educació a distància.

L'ocupació del vídeo didàctic a l'aula facilita la construcció d'un coneixement significatiu, atès que s'aprofita el potencial comunicatiu de les imatges, els sons i les paraules per transmetre una sèrie d'experiències que estimulin els sentits i els diferents estils d'aprenentatge en els alumnes. Això permet concebre una imatge més real d'un concepte.
El vídeo per les seves característiques possibilita una sèrie de rols dins del context educatiu.
El tràiler que hem creat ens ha estat molt més fàcil de crear que la presentació interactiva. L’eina iMovie ens ha ajudat molt a realitzar la tasca i amb el guió realitzat ens ha estat molt útil per al posterior muntatge.

M’ha agradat molt aquest taller, ja que sóc aficionada a confeccionar vídeos i, sempre, en qualque moment en faig algun. Esper que aquest tràiler de El món de n’Alan i n’Era, us hagi agradat i hem comenteu què us sembla!

Gràcies!

Image and video hosting by TinyPic






Bibliografia

Innovación y experiencias educativas (2009). La utilización educativa del vídeo en Educación Primaria. Recuperat de http://www.csi-csif.es/andalucia/modules/mod_ense/revista/pdf/Numero_14/ALICIA_RUIZ_1.pdf el 2/01/2014.

Romero Rosalía. (2002). Utilitzación didàctica del vídeo. Recuperat de http://tecnologiaedu.us.es/nweb/htm/pdf/121.pdf el 2/01/2014.


Wikipedia (2013). El vídeo. Recuperat de http://es.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADdeo el 3/01/2014.

Wikipedia. (2013). iMovie. Recuperat de http://es.wikipedia.org/wiki/IMovie el 10/01/2014.

Wikipedia (2013). Kdenlive. Recuperat de http://ca.wikipedia.org/wiki/Kdenlive el 13/01/2014.

Wikipedia (2013). Windows Movie maker. Recuperat de http://es.wikipedia.org/wiki/IMovie el  10/01/2014. 

Tutorials i manuals:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada